En el transcurs de la II Jornada de Recerca de l'Escola Pia de Catalunya, celebrada el 22 de març de 2025 a Mataró, ens van fer arribar un fulletó amb la data de la Passió Infantil que se celebra a la capital del Maresme, per part de l'Associació de la Passió Infantil de Mataró. Enguany tindrà lloc el diumenge, 6 d'abril, a les 6 de la tarda, al Foment Mataroní.
El que ens crida l'atenció del fulletó, emperò, és la breu història que apareix al revers, i que ens permetem prendre com a base d'aquesta entrada al blog, al mateix temps que hi afegim més informació.
Corria l'any 1896 quan el germà Joaquim Brucart i Soler (Manresa, 1865 - Mataró, 1950) creà una primera associació d'armats a la ciutat amb els alumnes que tenia a classe, a l'Escola Pia Santa Anna. La seva idea era que fessin una exhibició durant les processons de Setmana Santa, a l'estil de soldats romans, per acompanyar la imatge de Crist. De seguida prengueren el nom d'Armats de Santa Anna o d'Armats del Germà Joaquim. Ell mateix ho explicava en una entrevista a la revista Mataró, a mitjan anys 40: <<[la idea sorgí] como mero pasatiempo, en horas de recreo. La representación era muda, habían pocos personajes, y con indumentaria improvisada>>.
El germà Joaquim Brucart, anys 40. Procedència: APEPC, 08-F0653, c. 5786. |
Anys més tard, el 1904, decidí representar amb els nens una primera Passió, a partir de petits poemes en prosa escrits pel P. Josep Concabella. Eren unes composicions pensades per ser recitades pels Armats a l'escola o mentre feien la processó, però també en cases particulars, on els actors rebien sempre alguna compensació. A causa de l'èxit de les representacions, aquesta primera Passió tingué continuïtat fins a l'esclat de la Guerra Civil. Fins i tot, després d'uns anys d'absència per haver estat enviat a Cuba (entre 1912 i 1920), el germà Brucart decidí millorar la indumentària dels nens que hi participaven i introduí la música en la processó.
Els armats de Santa Anna, 1911. Procedència: APEPC, 07-19.10 c. 5347 n. 4, donatiu de la família Roure. |
<<Había mucho empeño en representar también otros primeros papeles [a banda de Jesús]: Caifás, Pilatos, etc. No todo el mundo era idóneo para ellos. A propósito, uno de los más adecuados era el padre de Cuyás [...] por sus rizos naturales y cabellos dorados. Entonces, la caracterización era natural... Mientras se podía, pero bajo la experta en dirección del Sr. Diamant, padre, también se preparaba de manera adecuada a los personajes; muchos bigotes de mazorca, cabellos plateados, etc. Las madres les confeccionaban los vestidos, y nosotros las corazas y armamento en cartón>>.
Fragments de les composicions del P. Concabella. APEPC, 08-F0653, c. 5786; i 07-19.10 c. 5347 n. 4, donatiu de la família Roure. |
Val a dir que l'edat dels nens era potser allò que més sorprenia: la majoria tenien entre 5 i 7 anys.
Representació de l'escena de Jesús davant de Verònica a l'Escola Pia, anys 20. Procedència: diari Mataró, s/d, APEPC. |
En la més immediata postguerra no hi hagué una represa de l'activitat. Potser pel fet de ser en català, o perquè tothom esperava que n'assumís la direcció el P. Brucart, aleshores ja d'avançada edat, el cas és que no fou fins el 1954 que un grup d'escolapis joves, encapçalat per Josep Liñan (qui seria provincial de 1985 a 1991) restauraren l'obra i no només això, si no que la completaren amb nous quadres, mantenint sempre la nostra llengua i obrint les representacions diversos espais de la ciutat (a la Sala Cabanyes, per exemple) i de fora (com a l'Escola Pia de Sarrià, a Barcelona). L'Associació d'Antics Alumnes els donà suport i es formà un grup fort format pels escolapis Joan Herrero, Esteve Ascacíbar, Joan Conillera i Josep Maria Oller, juntament amb Jaume Cusachs com a director escènic. Tanmateix, aquesta vegada l'experiència tampoc durà gaire i a mitjan anys 60 deixà de dur-se a terme.
Fotografies dels Armats, en representació de la Passió, en diversos espais. Anys 1958, 1959, 1961 i 1964. Procedència: APEPC, 11-07-13, c. 5, n. 2-7. |
Cartell de la representació de 1954 a la Sala Cabanyes. Procedència: APEPC 07-19 c. 88 n. 12. |
Però el record d'aquelles representacions van quedar a la memòria d'alguns dels alumnes de l'escola. I, així, el 1987 es va tornar a recuperar, en aquest cas de la mà de l'Escola de Pares de Santa Anna. Amb el suport inicial del P. Joan Herrero, que com hem vist havia estat del promotors de la seva recuperació als anys 50, sorgí una Junta formada per sis persones que, segons recollia la Crònica de Mataró del dia 25 de març de 1995, <<han lluitat des dels inicis perquè els nens i els habitants de Mataró coneguin la Passió de Crist>>. Però no només això, sinó que Pilar Tur, aleshores regidora del consistori i membre de la Junta, <<el treball d'aprenentatge i posada en escena del text ajuda els nens a enraonar i a prendre més seguretat en ells mateixos i en les seves concepcions de la família>>.
Aquesta tercera etapa durà fins el 1996, quan l'aleshores Direcció de l'escola decidí no cedir més la sala d'actes del col·legi per als assajos i la representació. Després de més de cent anys del primer grup, i 92 de la primera Passió, aquesta quedava desvinculada de l'Escola Pia.
Programes de la Passió infantil de 1987, 1988, 1992 i 1995. Procedència: APEPC 07-19 c. 103 n. 6 |
Els actors que hi participaven, entre vint i trenta, la majoria d'entre set i dotze anys, i les seves famílies, no es donaren per vençuts i decidiren constituir-se com a Associació de la Passió Infantil de Mataró, una entitat independent i sense ànim de lucre, que és la que encara avui dia duu a terme la representació. Aquesta desvinculació de l'Escola Pia ha fet que el nombre d'alumnes d'aquesta cada cop siguin menys i que, per contra, hi hagi molta més representativitat de totes les escoles de Mataró, cada vegada més de les públiques i no només de les concertades religioses. La parròquia de Sant Josep és qui actualment els dona suport i els acull. Tot i així, durant uns anys encara se seguiren fent representacions a l'església de Santa Anna.
Programa de la Passió, celebrada tant a l'església de Sant Josep com a la Santa Anna. Procedència: APEPC, 07-19 c. 5 n. 9. |
Invitació per assistir a la representació de la Passió infantil amb motiu dels 250 anys de la fundació de l'Escola Pia Santa Anna, commemorat el 1987. Procedència: APEPC, 07-19 c. 5 n. 9. |
Darrerament, els assajos es fan al Centre Cívic Cabot i Barba, espai municipal, i la representació té lloc al Foment Mataroní. Un exemple, doncs, de col·laboració entre entitats públiques i privades de la ciutat en un intent de mantenir les tradicions populars.
La Passió infantil d'enguany, 2025.
Per últim, esmentar que el germà Brucart té un carrer dedicat a Mataró, en reconeixement a la seva tasca.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada