El procés de catalogació de llibres antics aporta de tant en tant alguna petita sorpresa. És freqüent trobar-hi anotacions, dedicatòries, dibuixos curiosos.. sent el més abundant els segells, ex-libris i els noms d'antics lectors, manuscrits o estampats als preliminars o a les pàgines interiors del llibre, que fan la funció d'identificar el seu propietari. Són elements que també s'han d'anotar en la catalogació de l'exemplar, perquè aporten informació sobre la història del llibre, sobretot en la referència als seus antics posseïdors. Varien molt segons l'antiguitat del llibre i la temàtica. En els llibres i manuals de text, és normal veure a més del nom d'algun antic propietari, dibuixos, operacions matemàtiques, caricatures, gargots... A vegades apareixen frases que no tenen res a veure amb el text, però sí amb la vida del qui ho va escriure, dibuixos, escenes bèl·liques de mans infantils, automòbils, locomotores....
Altres vegades apareixen elements externs, utilitzats simplement com a punts de llibre: fulls de calendari, trossos de paper, anotacions o petites llistes, fulles d'arbre... però també poden estar ocults entre les pàgines per por a algun càstig o sanció, però però amb la intenció de preservar-los. Ens poden donar notícia de les darreres persones que van fer servir aquell llibre, de les darreres dates en el llibre es va obrir, i en algunes ocasions poden aportar informació més valuosa que la del propi llibre.
El cas del que volem parlar aquí és un d'aquests darrers. Ens disposavem a catalogar el llibre Lecciones de aritmética aplicadas a las diferentes cuestiones mercantiles para las escuelas y colegios de primera enseñanza ... grado superior. Primera parte, per Josep Dalmau Carles, - 138ª edició - Girona, Dalmau Carles, 1938. Un text d'extensa difusió com ho mostra la seva edició i no gens rar, d'us comú per al batxillerat de comerç. En obrir-lo va aparèixer entre les seves pàgines un full volant de caràcter polític, molt ben conservat i amb un sol plec.
Ens trobem davant el que sembla un full propagandistic sense signar ni datar, com acostumen a ser els fulls volants, i en el format habitual en aquesta tipologia de documents, el que avui seria aproximadament un A5. Es tracta d'un full de contingut clarament pro-alemany en el context de la segona guerra mundial.
El text està encapçalat amb una frase en negreta que afirma que el Fürer Canceller, Hitler, ha amenaçat a Anglaterra amb represàlies pels bombardeigs a ciutats alemanyes. Segueix dient que durant sis mesos aquestes amenaces no van ser escoltades i que finalment Alemanya "es va veure obligada" a bombardejar ciutats angleses. Parla de la crueltat de bombardejar objectius civils i de la responsabilitat davant la història que hauran de tenir les democràcies, o sigui els aliats. Segueix dient que avions nord-americans han fet raids aeris sobre ciutats japoneses, metrallant patis d'escoles. Finalitza ironitzant sobre quina serà la reacció de la propaganda aliada quan aquests aviadors seran capturats i afusellats pels japonesos.
En primer lloc podem creure que es tracta d'un full distribuït per reforçar la posició de suport a Alemanya per part de la població espanyola. Aquest full possiblement circulés per alguna població catalana, possiblement Barcelona (els segells de goma que hi ha a preliminars i l'editorial ho son). Es molt probable que fos imprès a Espanya, tot i que no es pot descartar que ho fos a Alemanya mateix, no apareix cap errata ni construcció estranya fruit d'una traducció poc acurada. La seva intenció clarament és donar suport a les accions de l'Alemanya nazi en el context bèl·lic.
Pel que s'hi diu podem datar-lo entre 1942 i 1944. Els bombardeigs anglesos en territori alemany es van iniciar a partir de maig de 1940 inicialment en punts estratègics com ports o infraestructures defensives afectant només en alguns casos les ciutats, però els bombardejos directes sobre objectius civils no van ser massius fins 1942 amb atacs destructius sobre Lübeck, Essen, Düisburg, Düsseldorf o Colònia entre altres, després foren moltes més. Alemanya va respondre aquests atacs bombardejant Londres i altres ciutats. Ja el 1940 Rotterdam, Londres i altres ciutats angleses havien rebut l'atac de la Luftwaffe en repetides ocasions causant la destrucció dels centres civils de les ciutats, es de destacar la operació Blitz, amb successius atacs sobre Londres a partir d'agost de 1940. Així doncs, Alemanya va atacar primer.
En el text parla també de atacs d'avions americans metrallant patis d'escoles japoneses, però no parla de bombardeigs. Per sobrevolar el Japó els avions militars americans havien d'aixecar-se des de portaavions enmig del Pacífic i la seva autonomia no els permetia fer el viatge d'anada i tornada. No va ser fins 1944 que es van iniciar els bombardeigs massius de ciutats japoneses per avions nord-americans més perfeccionats. Per tant aquests arguments esmentats poden suficients per datar el full entre 1942 i 1944. Potser és de 1943.
És de destacar la intenció de desinformació i el clar posicionament d'Espanya a favor dels països de l'Eix. En el full hi ha un intent de descarregar la culpa a Alemanya dels bombardeigs que efectuà sobre ciutats angleses després que altres ciutats alemanyes fossin atacades repetidament, obviant com hem dit que fou Alemanya la primera en bombardejar objectius civils. Bé devien recordar els ciutadans de Barcelona o Granollers, per posar un exemple, els atacs efectuats per avions alemanys i italians durant la recent Guerra Civil. Un intent de desmemòria en tota regla. Fins i tot es fa servir termes com "inhumà" en referir-se als atacs dels aliats, en un acte flagrant d'hipocresia que categoritza l'atac alemany com un acte d'autodefensa legítima.
L'autoritarisme, per reforçar-se, intenta retorçar la realitat fins a emmotllar-la al seus propòsits, fins i tot negant fets recents i ben presents en la memòria dels ciutadans.
Oriol Casanovas
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada