El P. Liñan, fundador de l'APEPC

«Fou això [l’inici de l’Arxiu Provincial] pels vols de Nadal de 1967, i el posà en marxa la coincidència entre l’esperit emprenedor del P. Josep Liñan, llavors Mestre de Novicis, i el tarannà i inquietuds d’alguns dels qui hi fèiem el noviciat. Havíem vist per una habitació del noviciat vell —el pis de sobre la comunitat, ja que havíem estrenat les reformes del pis superior de la casa de Moià— un parell d’àlbums de fotografies antigues (en una de les quals apareixia la figura fornida d’un joveníssim, P. Joan Comellas) amb la inscripció “salvado de la guerra”, com també un catàleg, restes de l’antic Museu Escolapi que havia impulsat el P. Antoni Tasi. I decidírem de crear-lo de nou.»
Així explicà a Catalaunia (núm. 305 del gener de 1988 pàg. 1-7) En Miquel Puig i Reixach com començà que el que avui és l’APEPC. En Miquel era un d’aquells amb tarannà i inquietuds, però l’emprenedor va ser el mestre de novicis, el pare Josep Liñan.
El 27 d’agost d’aquest any 2011 ens ha deixat de manera inesperada.
Des de l’Arxiu sempre el recordarem perquè sense la seva iniciativa i impuls avui no tindríem aquesta institució que podem mostrar satisfets a tothom. Sempre ha fet costat a l’Arxiu. Ell no era cap tècnic, però valorà positivament tant el contingut de l’arxiu i de la biblioteca, com impulsà tot tipus de millora.
Recordem només alguns fets: gràcies a les seves gestions aconseguírem els espais del primer pis del núm. 80, on ens hem fet grans. L’arxiu del P. Francesc Cubells el tenim avui perquè ell no parà fins aconseguir que ens l’enviessin des de Mèxic. Estem esperant que dintre d’uns dies ens portin el fons del pare Francesc Sagrera des de la fundació P. Sagrera, transferència que el P. Liñan tramità.
L’APEPC li agraeix i reconeix aquesta obra.

Comentaris