Plànol històric de Barcelona

A mitjans del mes de febrer va ingressar al nostre arxiu un plànol de Barcelona de característiques singulars.  Està constituït per quatre fulls que originalment s’havien de sobreposar encolats per formar un plànol d’unes dimensions de 129 x 119 mm. L’escala és 1: 10.000 i presenta corbes de nivell  cada 5 metres que permeten identificar el relleu de la ciutat per sota de la trama urbana. D'autor no identificat, presenta alguns termes identificadors de lloc en llengua alemanya, com el parc de la Ciutadella, anomenat “Stadpark” o el mar Mediterrani, que surt citat com “Mitteländisches Meer”. No es troba en gaire bon estat i presenta esquinçades degudes a la formació dels plecs i algun forat.

Mostra amb línia contínua el traçat dels carrers ja construïts i amb línies discontínues els projectats. Podem veure, doncs, el projecte dels carrers barcelonins abans de reformes importants com la de  l'Exposició Universal de 1929, on apareix una trama regular de carrers i el barri està identificat amb el nom de La Fransa, primer nom que tingué aquesta zona del barri del Poble Sec. No està datat però podria situar-se com a molt tard cap a 1909 doncs la Via Laietana, anomenada Gran Via A, està marcada amb traç continu fins la plaça de l’Àngel, data en què la construcció d’aquest carrer va finalitzar en la seva primera etapa. Amples carrers havien de travessar el nucli antic. Pel que fa a l’Eixample, a partir del carrer Sicília les illes estan dibuixades de manera discontínua i hi ha molt poques illes construïdes per sobre la Diagonal. La Sagrada Família tan sols està marcada amb la construcció de l'absis i rodejada de carrers sense edificar ni construir.
Un altre aspecte important i molt interessant del plànol és que apareixen representades els traçats sobreposats de les muralles romanes, la Barcelona moderna, amb el traçat de les muralles i la situació de l’antiga ciutadella sobre el parc que es construí a sobre, i el nou projecte d’eixample, amb molts carrers encara sense construir ni traçar. Complementat amb les corbes de nivell, veiem una interessant fotografia de la història de Barcelona.

Pel que afecta a la història de l’Escola Pia, es interessant veure que a la zona de Sant Antoni s’hi distingeix les línies de la façana del col•legi abans de la destrucció de 1909, aixecat sobre les muralles i el baluard de Sant Antoni i l’església dels Antonians al costat. S’ha fet una fotocòpia en 2 grans fulls que en facilita la consulta.

Comentaris

  1. Cercant la Història de Barcelona, he arribat fins el vostre bloc. Només una petita qüestió: Seria possible fer ús de les imatges del Plànol històric de Barcelona per la nova entrada del meu bloc?.

    El meu bloc per si voleu tafanejar una mica:
    http://cartografic.wordpress.com

    jordi francesch

    ResponElimina
  2. Tal com diu a l'article, el planol està fotocopiat per a consulta i el podeu venir a veure.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada